Ziarul Financiar publica primele rezultate ale reverificărilor făcute de autorităţi după ce în această vara Guvernul a decis să nu mai trimită facturi spre decontare la Bruxelles ca urmare a suspiciunilor în privinţa modului în care au fost făcute achiziţiile publice.
Iata care sunt acestea:
– „Aproape 80 de contracte din Programul Operaţional Regional (POR), gestionat de Ministerul Dezvoltării condus de Elena Udrea, prezintă suspiciuni în privinţa modului în care au fost făcute achiziţiile publice. În total, autorităţile de management au verificat 209 contracte din POR. Pentru cele 78 de contracte cu suspiciuni au fost operate corecţii financiare de 12 milioane de euro.”
– „Nereguli au fost descoperite şi la contractele din Programul Operaţional Creşterea Competitivităţii Economice, care se adresează în special companiilor şi prin care sunt derulate investiţii pe bani europeni. În cadrul acestui program au fost descoperite 41 de contracte cu probleme, 45% din cele 90 verificate. Corecţiile financiare aplicate pentru acest program se ridică însă la 78.000 de euro.”
– „Per total, un contract din trei verificate de autorităţile de management a fost identificat ca având probleme cu modul în care au fost realizate achiziţiile publice. Astfel, dintre cele 466 de contracte verificate, la 133 au fost descoperite probleme, valoarea corecţiilor financiare aplicate ridicându-se la 12,6 milioane de euro.
Verificarea contractelor a fost realizată pe bază de eşantion în cazul POR, în timp ce pentru restul programelor operaţionale au fost verificate toate contractele pentru care au fost făcute achiziţii publice.”
Observatii:
– toate aceste nereguli se pot corecta, iar scopul cu care se dau ele publicitatii tocmai acesta este, de a informa si a trage un semnal de alarma tuturor factorilor implicati cu privire la importanta respectarii legislatiei in domeniul achizitiilor.
– exista o oferta larga pe piata de consultanta cu privire la instruiri si certificari in domeniul achizitiilor publice.
– cei care se afla acum in faza de implementare a proiectelor au un motiv in plus sa tina seama de prevedrile legale in efectuarea achizitiilor.
Pentru mai multe detalii accesati:
http://www.zf.ro/fonduri-ue/40-din-contractele-europene-pe-por-gasite-cu-probleme-8982156


1 comentariu la “Primele rezultate ale reverificarilor facute de autoritati in privinta modului in care au fost facute achizitiile publice”
  1. mariajudea a spus:

    Buna ziua
    Nu inteleg nimic din acest comentariu.

Comentariul tau